Descriere si evolutie

           Flautul face parte din categoria instrumentelor de suflat din lemn, are forma cilindrica si lungimea de 70 cm. Denumirea de instrument de lemn a ramas chiar daca astazi flautele se utilizeaza mai mult din metal. Este un instrument foarte vechi si raspandit in lume sub diferite forme, tonalitati si moduri de producere a sunetului. Se inrudeste cu fluierul, naiul, tilinca, quena amerindiana, ocarina.

             Producerea sunetului se obtine prin suflarea aerului in peretele opus al orificiului care se afla in placa de ambusura. Aerul vibreaza, actionand ca o coarda care se poate lungi sau scurta cu ajutorul celor 17 orificii prevazute cu clape.

             Flautul a fost confectionat din materiale foarte variate: trestie, lemn, lut, sticla, fildes, metal (alama, argint, aur).

             Pana in jurul anului1600 flautele erau construite dintr-o singura bucata in 8 variante in Germania. In 1571 Michael Prätorius, autor de muzica, a introdus o parte mobila intre ambusura si primul deget de la mana stanga. Astfel a creat posibilitatea acordarii instrumentului. Christoph Denner-Nürnberg (1655-1707) a construit cele mai bune flaute din timpul sau.

             Cu timpul flautul a evoluat, ajungand sa fie compus din 3 parti . Dintre cei care au fost preocupati de perfectionarea flautului pot fi mentionati: Johann Joachim Quanz(1697-1773), Georg Tromlitz-Leipzig (1726-1805) si Karl August Grenser-Dresden(1720-1800), Schwedler, Kruspe, Bauer Pinder, W.Liebel, Ziegler din Viena, H.F. Meyer-Hanover. Instrumentul a fost inzestrat cu orificii separate pentru fa#, sol # si do. Au fost adaugate un numar mai mare de clape. Flautistul Theobald Böhm (1794-1881) in 1832 a construit flautul cu inele care pana atunci avea o forma conica, in 1847 a devenit cilindrica, fiecare registru devenind mai clar si precis. Flautul a fost perfectionat mai departe de Heckel-Kalophon si lista continua pana in zilele noastre cu constructorii de flaute ca germanul Emil von Rittershausen si francezul Djalma Juilliot datorita carora a fost conceputa mecanica pentru mi, usurand executia lui fa# si mi din octava 3.

Flautul este construit in mai multe tonaltati : piccolo, alto, tenor si bas.
Piccolo si flaut vertical